Een jaar na de start: hoe ervaart De Zorggroep het werken met Medimo in de praktijk?

Begin dit jaar is De Zorggroep uit Limburg gestart met Medimo. Tijd om eens te peilen hoe het er nu voor staat. Wat is er verbeterd aan de manier van werken? Is het toedienen en registreren van medicatie daadwerkelijk efficiënter en veiliger geworden? We zochten toenmalig projectleider Rob Strijbos weer op voor de antwoorden.

De Zorggroep wilde een nieuwe richting inslaan vanwege de verwachte digitalisering en wetgeving op het gebied van medicatiezorg. De keuze viel op Enovation Medimo. Om een aantal redenen, maar doorslaggevend daarin was dat er een koppeling met het ECD gemaakt kon worden. “Wat ook hielp in het keuzeproces is het feit dat naburige zorginstellingen Medimo gebruiken”, glimlacht Rob.

Nu de applicatie goed en wel is geland binnen de organisatie focust Rob zich inmiddels op andere zaken. We gaan weer even terug naar de periode van implementatie en livegang. Hoe verliep dat? “Toen ik er middenin zat leek het wel even te duren, maar nu achteraf gezien valt dat mee. Het ging best vlot. En ik ben op dit moment projectmatig niet meer bezig met Medimo.” Maar, voegt hij er grappend aan toe: “Het blijft wel je kindje.”

Geen nieuws is goed nieuws

Sinds Medimo ‘up and running’ is binnen De Zorggroep hoort Rob positieve geluiden: “Het aantal vragen liep aanzienlijk terug en het gebruik van de applicatie werd breed geaccepteerd. Ook de artsen waren blij met de overstap, maar eigenlijk hoor ik ze er verder weinig over!” Geen nieuws is goed nieuws zullen we maar zeggen.

En zijn er nu ook duidelijke verbeteringen te zien op de werkvloer? Rob: “In mei hebben we een eindmeting gedaan: zou het aantal medicijnincidenten plus de daarbij horende administratieve lasten teruglopen door het gebruik van Medimo? Het antwoord was ‘ja’.” Zo kan een medicijnincident betekenen ‘vergeten af te tekenen’. En dat behoort nu grotendeels tot de verleden tijd, want Medimo geeft een signaaltje wanneer iemand dit vergeet.

Nieuwe digitale gereedschapskist

Een nieuwe applicatie betekent veel nieuwe features die de efficiëntie en veiligheid van medicatiegebruik verbeteren. En dat geldt niet alleen voor zorgmedewerkers en apothekers: “Ook voor artsen hebben we in stapjes functionaliteiten toegevoegd. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de laboratoriumwaarden. De uitslag van een bloedonderzoek staat direct in Medimo. Dat betekent geen gedoe meer met handmatig overschrijven en bovendien voorkomt het fouten. Dat maakt het proces bovendien veiliger, want sommige laboratoriumuitslagen hebben effect op welke pil je wel of niet voorschrijft.”

En dat is slechts een greep uit de vele mogelijkheden die Medimo De Zorggroep heeft te bieden. Want ook een slimme koppeling met trombosediensten waardoor doseerschema's altijd up-to-date zijn, behoort tot de nieuwe digitale gereedschapskist. Of cliëntgegevens gemakkelijk doorgeven aan Medimo door een parameter aan te geven in het ECD, in plaats van werken met een omslachtig mutatieformulier.

Vierogen-principe met AI

Staan er dan ook nog nieuwe functionaliteiten op de wensenlijst? Rob: “Ja. Volgend jaar willen we een stap zetten in de dubbele controles bij risicovolle medicatie, het vierogen-principe. Dat doen we nu in de thuiszorg. Een zorgmedewerker maakt een foto van de medicatie en stuurt die naar het team om te checken. Overdag is dat nog niet zo’n probleem, maar ’s nachts wordt dat vierogen-principe een stuk lastiger. We zijn nu bezig met een traject waarbij AI de zorgmedewerker ondersteunt met het maken van een goede foto en juiste controle. Dat zou natuurlijk een hele mooie stap zijn.”

Nazorg (..?)

En dan tot slot. Na zo’n grote livegang volgt de fase van ‘nazorg’. Het liefst wil je zo min mogelijk aan de telefoon hangen met de Helpdesk van Enovation Medimo. Maar als er dan toch iets is: hoe verloopt het contact, bijvoorbeeld als het gaat om hulpvragen of technische storingen? Rob lacht: “Storingen komen niet veel voor. Nou oké, toevallig vorige week. Ik hing als eerste aan de lijn, maar wat bleek? Het was een landelijke storing van het apotheeksysteem, niet van Medimo.” Hij vervolgt: “En als er toch iets is, reageren ze adequaat. Ze kennen mij daar inmiddels wel!”

Abonneer op onze nieuwsbrief

Waar ben je naar op zoek?

Search

Medimo portaal

Medimo Portaal

Medimo Secure

Log hier in bij Medimo voor elektronisch voorschrijven en/of elektronische toedienregistratie

Medimo GGZ

Inloggen voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg

Medimo ABC

Werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao? Log dan hier in.