“Het is belangrijk om te weten waar verantwoordelijkheid en veiligheid zit in de zorg”

Tijdens de studie verpleegkunde krijgen leerlingen beroepsgerichte en algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Ook leren ze over waar ze kunnen werken. Maar de veilige principes van het medicatieproces is voor hen nog relatief nieuwe informatie. Hoog tijd voor Annemiek, accountmanager Medimo om een gastcollege over dit onderwerp te geven aan leerlingen van het ROC in Twente.

In de zorg werk je voor mensen met verschillende achtergronden: van chronische ziekte en revalidatie tot mensen met een handicap, pasgeborenen of kinderen met een gezondheidsprobleem. In alle gevallen doe je er alles aan om patiënten beter te maken. Annemiek: “Op school hebben ze nog nooit een digitaal aftekensysteem gezien, daar maken ze pas kennis mee in de praktijk. Papieren aftekenlijsten zijn niet meer van deze tijd, digitale systemen bestaan daarentegen al jaren en worden volop gebruikt. Daarom ging het gastcollege onder andere over hoe ze vroeger medicatie voorschreven en wat daar anno 2022 in veranderd is. ”

Bewustwording

Bij Medimo staat medicatieveiligheid centraal. Alle functionaliteiten zijn dan ook gericht op een juiste voorschrijving, aflevering én toediening van geneesmiddelen. Allemaal bedoeld om de zorg van patiënten beter te maken. “Het college moest geen pitch over onze organisatie worden, maar als Medimo’s accountmanager kan ik uiteraard alleen maar laten zien en vertellen wat wij doen. En dat is weten waar de verantwoordelijkheid en veiligheid zit in de zorg. Dit bespreken met leerlingen leert ze om na te denken over hun verantwoordelijkheid. Zo worden ze zich bewust(er) van wat ze doen. Dat is belangrijk voor de patiënt maar ook voor zichzelf”, aldus Annemiek.

Meedenken

Naast verantwoordelijkheid nemen gaat betere zorg ook over het voorkomen van medicatiefouten. Verkeerde medicatie kan leiden tot extra opnames, hogere kosten en soms zelfs overlijden. “Leerlingen hadden nog nooit van veilige principes gehoord. Het is belangrijk dat ze inzien hoe cruciaal goede communicatie is tussen betrokkenen zoals huisarts en apotheek. Iedereen moet goed met elkaar samenwerken en als verpleegkundige kun je meedenken over een veiliger medicatieproces. Zorgmedewerkers komen bij patiënten thuis en kunnen wat ze daar zien verifiëren met het systeem. Is dit afwijkend? Dan ga je in gesprek om te zorgen dat informatie toegevoegd of aangepast wordt. De belangrijkste boodschap die we de leerlingen mee hebben gegeven? ‘Denk na over wat je doet, draag zorg voor het medicatieproces en zorg dat je dat goed rapporteert.’”

Vervolg

Het is bijzonder en leuk dat Medimo op deze manier kennis kan delen over medicatieveiligheid en wat dit kan betekenen voor nieuwe zorgmedewerkers. “Eén van de leerlingen vroeg om mee te denken in de verbetering van het medicatieproces bij haar werk. Haar enthousiasme om het proces te verbeteren was geweldig en heeft mij ook weer geïnspireerd. Ik help leerlingen vaker op weg met een werkstuk of symposium en ze weten mij steeds beter te vinden. Ik werk daar dan ook graag aan mee.”

Abonneer op onze nieuwsbrief

Waar ben je naar op zoek?

Search

Medimo portaal

Medimo Portaal

Medimo Secure

Log hier in bij Medimo voor elektronisch voorschrijven en/of elektronische toedienregistratie

Medimo GGZ

Inloggen voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg

Medimo ABC

Werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao? Log dan hier in.