De geplande bezuinigingen uit het regeerakkoord van een half miljard vanaf 2017 op met name verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen zijn van de baan. Dit heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) bekendgemaakt.

Van Rijn: ‘Verzorgenden verdienen steun’

Van Rijn: “De zorg voor onze ouderen en gehandicapten en het werk van hun verzorgenden zijn zeer waardevol. Zij verdienen onze volle steun. Daarom gaan we door met de investeringen die vorig jaar zijn ingezet en zetten we een punt achter de bezuinigingen op de langdurige zorg.”

“We hebben de laatste jaren veel veranderd. Zodat de ondersteuning thuis past bij wat mensen nodig hebben. Zodat de wijkverpleegkundige de zorg thuis kan geven die zij nodig vindt. En de verpleeghuiszorg kan beter en moet dus beter. Tegelijk moest de zorg ook financieel weer gezond worden. Dat is gelukt: de zorg is klaar voor de toekomst. Nu het weer beter gaat met Nederland moeten onze ouderen en gehandicapten dat natuurlijk merken. De besparing van een half miljard gaat daarom niet door. We zijn klaar met bezuinigen en klaar voor de toekomst.”

Investering in verpleeghuizen

Vorig jaar schrapte Van Rijn ook al een bezuiniging van 45 miljoen op de Wet langdurige zorg (Wlz) in 2016. In plaats daarvan startte hij een forse investering in de verpleeghuizen (programma Waardigheid en Trots). Dit jaar is daar een bedrag van 140 miljoen euro extra voor beschikbaar. In de jaren daarna loopt dit bedrag op tot structureel 210 miljoen euro extra. Dit jaar geeft het kabinet 19,6 miljard euro uit in het kader van de Wlz. Jaarlijks zal dit oplopen, tot 21,6 miljard euro in 2020.
Het schrappen van de bezuiniging van 500 miljoen wordt voor 400 miljoen betaald vanuit de algemene middelen. De resterende 100 miljoen wordt betaald met financiële meevallers op de VWS begroting voor langdurige zorg.

ActiZ en V&VN zijn verheugd

Tegen de geplande bezuiniging was veel weerstand in de sector. Zo riep brancheorganisatie ActiZ het kabinet vorig jaar op om de bezuiniging te schrappen. Nu kunnen tienduizend mensen in de branche hun baan behouden, volgens de organisatie, die dit goed noemt voor de werkgelegenheid, maar “vooral goed voor de kwaliteit van de zorg en dus voor mensen die in een verpleeghuis wonen”. Ook beroepsorganisatie V&VN heeft zich ingezet om de bezuinigingen terug te draaien.

Bron: www.zorgvoorbeter.nl

Wellicht vindt u dit ook interessant

Medimo & VZVZ geven online workshop over het eenvoudig ophalen van medicatieverstrekkingen
Gebruikt jouw zorginstelling het EVS van Medimo en wil je...
Helpdesk sluit op 15 december om 16.00 uur
In verband met onze kerstborrel voor alle Medimo medewerkers zijn...
Nieuwe versie Medimo
De nieuwe versie van Medimo (2022-3) zal in de avond...
Medimo onderdeel van 2-jarig programma Medicatieoverdracht
Medimo maakt het voorschrijven en toedienen van medicijnen veiliger, sneller...

Waar ben je naar op zoek?

Medimo portaal

Medimo Portaal

Medimo Secure

Log hier in bij Medimo voor elektronisch voorschrijven en/of elektronische toedienregistratie

Medimo GGZ

Inloggen voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg

Medimo ABC

Werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao? Log dan hier in.