Meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg vindt een digitale oplossing voor medicatiecontrole noodzakelijk. In de praktijk gebruikt slechts 22% van deze zorgverleners deze digitale oplossing. Dit blijkt uit een voorpublicatie van de jaarlijkse eHealth-monitor van Nictiz en het NIVEL.

Digitale medicatiecontrole maakt een dubbele medicatiecontrole makkelijker. Het stelt de verpleegkundige en de verzorgende in de wijk in staat om flexibeler en veiliger te werken. Digitale dubbele medicatiecontrole maakt het voor hen mogelijk om overal waar ze op dat moment zijn hun collega te helpen bij medicatiecontrole voor een cliënt.

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)  is positief over het gebruik van digitale dubbele medicatiecontrole. Het is niet alleen een efficiënte, maar ook een veilige manier van werken voor verpleegkundigen en verzorgenden. Door dubbele medicatiecontrole wordt de patiëntveiligheid vergroot en de kans op fouten bij de medicatie verkleint.

Zorgverleners staan positief tegenover gebruik e-health

Naast digitale oplossingen, zoals de digitale medicijncontrole, geven verpleegkundigen en verzorgenden ook aan e-health te willen inzetten bij digitale afstemming van zorg, en voor zorg op afstand. Uit het onderzoek blijkt echter ook hier dat het daadwerkelijke gebruik van e-health in de praktijk achterblijft bij de noodzaak ervan.

Naast digitale medicatiecontrole ziet ActiZ​ het beschikbaar hebben van een digitale toedienlijst als een waardevolle toepassing bij het veilig toedienen van medicatie door verpleegkundigen en verzorgenden. Het vergt wel dat randvoorwaarden op orde zijn, zoals standaardisatie en koppeling tussen systemen van zorgorganisatie, apothekers en artsen.

Medimo beschikt over digitale medicatiecontrole.

Bron: Nictiz Nieuws 2017

Informeer naar onze module Elektronische toedienregistratie via info@medimo.nl of klik hier.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Gebruik digitale medicatiecontrole ouderenzorg groeit
Meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden in...

Waar ben je naar op zoek?

Search

Medimo portaal

Medimo Portaal

Medimo Secure

Log hier in bij Medimo voor elektronisch voorschrijven en/of elektronische toedienregistratie

Medimo GGZ

Inloggen voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg

Medimo ABC

Werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao? Log dan hier in.