Medimo-ambassadeur Ivo: “Het werkt 10 keer sneller dan het apotheeksysteem”

Apotheker Ivo Witte is vanaf het prille begin van Medimo aangesloten: “Volgens mij zijn wij een van de eerste klanten”, lacht hij. Hij kent oprichters én oud-apothekers Bart Drost en Richard Lendfers goed. Tijdens regiobijeenkomsten voor zorgmedewerkers vertelt hij over zijn geliefde gilde, de pharmacie. En in dat verhaal mag Medimo niet ontbreken.

Ivo is beherend apotheker van apotheek FarmaZorg uit Breda, wat betekent dat hij de dagelijkse gang van zaken managed. En in die dagelijkse gang van zaken gaat de apotheek een stap verder dan alleen medicatie leveren: “We gaan zelf langs bij zorginstellingen, omdat we benieuwd zijn hoe de medicatie wordt gedeeld en om daarmee de medicatieveiligheid te verhogen. Wat ons typeert, is dat we hele korte lijntjes hebben met die organisaties.”

‘Hoe werkt dat nu precies bij een apotheek?’

Het mag duidelijk zijn, Ivo is apotheker in hart en nieren. Naast ‘Medimo-ambassadeur’ is hij gastdocent voor de opleiding tot verpleegkundige. Zowel voor de schoolbanken als tijdens de regiobijeenkomsten vertelt hij gepassioneerd over het reilen en zeilen binnen de apothekerswereld.

Bij zo’n bijeenkomst wordt regelmatig de vraag gesteld: ‘Waarom staat het voorschrift wel in Medimo, maar is het medicijn nog niet bij ons op de afdeling?’ Ivo: “Ik neem ze dan mee in alle stappen die een apotheek zet. Welke controles we in het kader van veiligheid bijvoorbeeld uitvoeren op wat de arts voorschrijft.” En hoe wordt dan gereageerd? Hij vervolgt: “Dan zie je heel verhelderende blikken!”

Voorop (blijven) lopen met Medimo

Een stukje uitgezoomd gaat het over digitalisering in de zorg en hoe je daar als zorgmedewerker mee omgaat. Hoe kijkt Ivo daar zelf tegenaan? “Ik vind het positief dat steeds meer digitaal kan, want er gaan echt bergen papier doorheen. We proberen met onze apotheek FarmaZorg voorop te lopen als het gaat om innoveren en digitaliseren in de zorg. Ik vind het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen, zoals nieuwe functionaliteiten binnen Medimo.”

Samenwerking tussen de medicatierol en Medimo

Een mooi samenspel van handige functionaliteiten zie je tussen de medicatierol en Medimo. Een medicatierol bestaat uit een strip van plastic zakjes. In elk zakje bevinden zich precies die medicijnen die op hetzelfde moment ingenomen moeten worden. Op het zakje staat vermeld wanneer. Ivo: “Die rol komt uit een apparaat en kan bij de mensen thuis neergezet worden. Als iemand bijvoorbeeld om 8:00 uur medicijnen in moet nemen, gaat ie piepen en komt het zakje eruit. Daarmee maken we de cliënt zelfredzaam.” En hoe werkt dat samen met Medimo? “De medicatie die iemand gebruikt, staat in Medimo. Aan de hand daarvan sturen we een bestand naar de apotheek die de medicatierollen maakt. En zo krijgen we een rol die precies matcht met wat er in Medimo staat.”

Opgebouwd door collega-apothekers

Enovation Medimo is opgezet vanaf de apothekerswerkvloer. Bij apotheekspecialist Ivo kunnen we dus mooi toetsen of je dat terugziet in de applicatie: “Ja, je ziet dat erover nagedacht is hoe het systeem moet functioneren. Niet alleen binnen de zorginstelling, maar ook binnen de apotheek. En het werkt echt tien keer sneller dan het reguliere apothekers informatiesysteem. Medimo zorgt daarbij voor een ‘closed loop’: van voorschrijven tot aftekenen, alle tussenstappen – inclusief die van de apotheker – zitten in één systeem. Dat is vrij uniek.”

Op de slotvraag ‘Welke functionaliteiten zou je nog wensen?’ heeft Ivo wel een goede suggestie: “Hoe mooi zou een soort track & trace-systeem zijn? Dat je ziet wanneer een recept is verwerkt door de apotheek, de bestelling klaar is en wanneer het is geleverd.” Nou Ivo, tijd voor een bak koffie met PostNL!?

Daarom kiezen apothekers voor Medimo

Lees verder en download de brochure.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Waar ben je naar op zoek?

Search

Medimo portaal

Medimo Portaal

Medimo Secure

Log hier in bij Medimo voor elektronisch voorschrijven en/of elektronische toedienregistratie

Medimo GGZ

Inloggen voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg

Medimo ABC

Werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao? Log dan hier in.