“Het is knap een applicatie te maken waar gebruikers zó blij mee zijn”

De ziekenhuisapotheek van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is verantwoordelijk voor de farmaceutische zorg in het ziekenhuis en binnen veertien zorgorganisaties in de regio. Door hun flinke groei de afgelopen jaren stonden ze voor de uitdaging een nieuw elektronisch voorschrijfsysteem te kiezen. Yvonne Dijstelbloem, (ziekenhuisapotheker): “Na een zorgvuldige selectie werd een adviesdocument opgeleverd om voor Medimo te kiezen. Alle zorgorganisaties hebben dat advies opgevolgd.”

De ziekenhuisapotheek is een grote instellingenapotheek die farmaceutische zorg levert aan veertien verschillende zorgorganisaties waar patiënten wonen of verblijven. Een deel van deze zorgorganisaties is samen met het WZA verenigd in het samenwerkingsverband Samen Zorg Assen. Het aantal cliënten kan oplopen tot 5.000 en allemaal krijgen zij de geneesmiddelen geleverd door de ziekenhuisapotheek van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Yvonne: “We hadden altijd een applicatie waar voorschrijvers hun recepten in deelden. Omdat we zo enorm zijn gegroeid, besloten we afscheid te nemen van ons huidige systeem en stonden we voor de uitdaging een nieuw elektronisch voorschrijfsysteem te kiezen. Omdat deze keuze veel invloed heeft op ons werk en de werkprocessen maakten we er een gezamenlijk project van.”

Vele functionaliteiten

Naast de aangesloten zorginstellingen sloot ook een aantal organisaties aan bij het project die geen deel uitmaken van Samen Zorg Assen. Verschillende leveranciers leverden informatie aan, waarna een presentatiemiddag werd georganiseerd. Om na te gaan waar per zorgorganisatie de voorkeur naar uitging werden alle deelnemende organisaties geënquêteerd. Yvonne: “Medimo werd door eigenlijk alle voorschrijvers ervaren als gebruiksvriendelijk, het prettigst in de presentatie en in functionaliteit. Ook vonden ze dat er veel mogelijk is en dat Medimo functionaliteiten heeft waar ze behoefte aan hebben, zoals het opvragen en overnemen van LSP-informatie, digitale toedienlijsten en altijd een actuele medicatiestatus. Onder andere op basis hiervan werd gekozen voor Medimo.”

Samenwerking en implementatie

Het werken met Medimo’s projectmanager Miriam Panis en de implementatie worden als zeer prettig ervaren. Gianne Frans (teamleider Farmaceutische Patiëntenzorg Instellingen): “Miriam verdiept zich in onze wensen en in hoe wij werken. Als we iets vertellen of uitleggen dan toetst ze ook of ze het goed begrijpt. Vanwege corona was de samenwerking en implementatie op afstand.

Desondanks hebben we dit als erg fijn ervaren. Miriam legde bijvoorbeeld online uit hoe het systeem werkt en liet zien wat de mogelijkheden waren. Ook was ze betrokken bij het scholen van alle assistentes.” Yvonne vult aan: “Werken met Miriam is voor ons een cadeautje. Zij begrijpt hoe werken in een apotheek in elkaar steekt en inmiddels werken we al 1,5 jaar samen. Ze kent ons zo goed dat ze de implementatie bijna zonder ons kan doen, maar gelukkig doen we het samen.”

Meedenken

Naast Medimo heeft het WZA te maken met een ander logistiek systeem. Cliënten die opgenomen zijn in Medimo moeten matchen met dat andere systeem. Het gaat dan ook om cliënten die verhuizen of naar huis mogen. Wordt dat niet aangepast, dan gaat de medicatie naar de verkeerde locatie. Gianne: “We merken dat ontwikkelaars openstaan voor vragen en meedenken over oplossingen. Snel en in samenspraak met ons. Zo kunnen we in de volgende update bijvoorbeeld makkelijker zien waar iemand op dat moment verblijft, zodat we dat in ons logistieke systeem kunnen noteren. Dit maakt Medimo voor ons een hele fijne applicatie om mee te werken.

Het is knap een applicatie te maken waar gebruikers zó blij mee zijn.” Alle gebruikers van de Samen Zorg Assen instellingen – zowel voorschrijvers als toedieners – zijn positief over het nieuwe elektronische voorschrijfsysteem. Gianne: “Er is een helpdesk waar we naartoe kunnen bellen en Miriam is onze vaste vraagbaak. Inmiddels weten we al best veel en komen we zelf een heel eind, toch komen we soms nog iets tegen dat we niet weten of begrijpen. Dan kunnen we altijd bij iemand van Medimo terecht.”

Ontzettend blij

Yvonne: “We hebben een periodiek farmacotherapieoverleg met onze voorschrijvers en sinds het selectietraject staat Medimo daar standaard op de agenda om een update te geven. De laatste keer vertelde een van de voorschrijvers dat ze net een paar weken live waren en hij deelde hoe ontzettend blij hij was met de overstap. De implementatie was goed en soepel gegaan, met heldere uitleg en instructies. Zijn letterlijke woorden waren ‘Ga maar gauw over, er gaat een wereld voor je open.’ Daar sluiten wij ons helemaal bij aan!”

Abonneer op onze nieuwsbrief

Waar ben je naar op zoek?

Search

Medimo portaal

Medimo Portaal

Medimo Secure

Log hier in bij Medimo voor elektronisch voorschrijven en/of elektronische toedienregistratie

Medimo GGZ

Inloggen voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg

Medimo ABC

Werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao? Log dan hier in.