Medimo: 20 jaar begaan, bekwaam en baanbrekend

Aan het begin van een nieuw millennium zaten twee jonge apothekers in een kroegje in utrecht plannen te smeden. Twintig jaar later helpen Bart Drost en Richard Lendfers met hun team vanuit een gloednieuw kantoor in De Bilt ruim 400 zorgorganisaties met het veilig en efficiënt voorschrijven, toedienen en registreren van medicijnen. Van verpleeg- en verzorgingshuizen tot thuiszorg, VG en GGZ. Intra- én extramuraal. Een gesprek over ambitie, keuzes en impact maken. “Overal waar men met medicijnen werkt, kan Medimo gebruikt worden.” 

Hoe en wanneer is het idee voor Medimo ontstaan?

Richard: “Wij studeerden allebei farmacie in Utrecht en hebben elkaar leren kennen in de afstudeerfase. Na je studie doe je nog een registratiefase waarin je extra scholing krijgt, ook daar zaten we bij elkaar in het klasje. En na zo’n scholingsdag zaten we regelmatig in café De Luifel in Utrecht om een pintje te pakken. Daar heb je het dan over het werkelijke leven en hoe het er in de echte wereld aan toe gaat en waar je tegenaan loopt in je werk. Bart leverde toen al medicijnen aan verpleeghuizen.”

Bart: “Ik had de apotheek van mijn vader overgenomen in Utrecht. En deze leverde toen al veel medicatie aan diverse zorginstellingen in Utrecht.” Die apotheek was er dus al mee bezig om pillen uit te zetten voor al die cliënten. Dat gebeurde vroeger met trays, dan heb je dus honderden bakjes met pillen. Dat was de hele dag door pillen uit de blisters drukken en iedereen had blauwe duimen aan het einde van de dag.”

Richard: “In verpleeghuizen werd toen nog met carbonpapiertjes gewerkt. Artsen schreven de medicatie-opdrachten gewoon met de hanepoot: ‘PCM Jansen’(PCM is de afkorting voor paracetamol, red.). Het origineel was voor de apotheek, het eerste carbon was voor de zorg om in het dossier te plakken zodat ze wisten dat de dokter iets had voorgeschreven. Het tweede carbon was voor het artsendossier maar dat kon je niet zo doorsturen. Dus dat werd op een groter vel geplakt en vervolgens werd het gekopieerd om het te kunnen faxen.”

Bart: “Daar hadden we het over toen in De Luifel; hoe zorg je dat het gestructureerd wordt, efficiënt, eenduidig en veilig?”

Richard: “Dat je weet wat je moet doen, dat je niet overal achteraan hoeft te bellen? Want: paracetamol voor Jansen … maar welke Jansen? En ook: paracetamol zetpillen of tabletten, is het tijdelijk of het voor vast, is het tot een bepaalde datum of is het totdat het doosje leeg is? Heel veel dingen waren niet duidelijk, waardoor ze overal achteraan moesten bellen. Dus wij dachten: kan dat niet anders?”

Bart: “De communicatie tussen de instelling en de apotheek was gewoon een ramp. En daar moest echt een oplossing voor komen.”

Richard: “Ik was altijd al bezig met computers en programmeren, van kinds af aan. Qua studie had ik net zo goed informatica kunnen kiezen. Dus ik had een programmaatje geschreven, in feite niet veel meer dan een webformulier, en van lieverlee zijn we daar steeds functionaliteiten aan toe gaan voegen. We lieten ons wel ondersteunen door een paar softwarebedrijven die een aantal bouwstenen maakten.”

Bart: “En de markt was er nog helemaal niet klaar voor. Dus het was meer van: wij hebben samen iets ontwikkeld wat jou kan helpen in jouw apotheek. En mensen die je nog kende van de studie zeiden: ‘Ik wil het ook wel gaan gebruiken want ik vind het wel handig wat jullie doen.’ Het was in het begin dus iets wat vanuit de apotheek aangeboden werd aan de zorginstellingen. We hadden denk ik een stuk of tien klanten.”

Photographer: HANS-PETER | Copyright: HPVANVELTHOVEN

Wat was de grootste stap in het begin van de ontwikkeling van Medimo?

Bart: “Het moment dat je softwarematig gaat ondersteunen bij medicatiebewaking, dat was denk ik wel de allergrootste stap, of in ieder geval de eerste grote stap. De volgende stap was dat je dankzij Medimo closed loop kon gaan werken, waardoor je als apotheker de medicatieopdrachten niet meer handmatig hoefde over te typen in een ander systeem.

Richard: “De grote kracht van Medimo was vanaf het begin ook dat het heel generiek is. De communicatie vanuit het voorschrijfsysteem ging gewoon per mail. Iedereen kon er mee werken, de ziekenhuisapotheken of gewone openbare apotheken. Ongeacht wat voor systeem je had. Is nog steeds zo trouwens.”

Bart: “Maar goed, je hebt dan nog geen closed loop, dus dat je teruggeeft aan de voorschrijver wat je daadwerkelijk hebt afgeleverd in de apotheek. En zodra zo’n apotheek gaat werken in Medimo zelf, waardoor closed loop werken ontstaat, dan is dat proces in een keer heel veel efficiënter geworden. Waardoor er ook veel minder fouten ontstaan. Dat was de grote volgende ontwikkeling.”

Richard: “Ik merkte dat natuurlijk ook zelf in de apotheek, omdat we ons eigen product gebruikten. Dat zorgde ervoor dat we Medimo steeds weer beter maakten. De efficiencywinst was enorm: we konden veel meer werk beter doen met minder mensen.”

Hadden jullie al toen het idee: we hebben hier iets bijzonders te pakken?

Richard: “We dachten in het begin, misschien kunnen we er nog wat aan verdienen als we het verkopen en dan blijven we gewoon lekker apotheker, prima.”

Bart: “Het is leuk voor ernaast en we zien wel hoe het gaat.”

Richard: “Kijk, toen we daar in De Luifel zaten was er niks dus we moesten het zelf gaan bedenken en maken. Omdat er geen grote partijen kwamen die een gelijkwaardige oplossing boden, zijn wij langzaam een volwaardige softwareleverancier geworden. Zo kwamen er steeds mooiere features bij waardoor ook onze klantenpotentieel steeds groter werd. Overal waar men werkt met pillen kan Medimo gebruikt worden en dat is nu een van onze sterkste punten. Dat ons pakket zo divers is en zoveel functionaliteiten kent. Dus dat men ook in gemengde omstandigheden altijd met Medimo kan werken.”

Bart: “Maar ik had nooit gedacht dat het zou kunnen worden wat het nu is. Dat hadden we nooit gedacht.”

Richard: “En we vinden het werk allebei leuk. Kijk, diep van binnen zijn we nog steeds apothekers. Maar op een gegeven moment was het gewoon te druk om het te combineren.”

Bart: “Je kunt het niet allebei doen. En elke dag als ik hier kom geeft het werk zoveel energie. Dat is omdat je ook voor veel meer mensen iets kunt betekenen. Zo kijk ik er persoonlijk naar. In een apotheek kun je één persoon tegelijk helpen en dat kan heel veel voldoening geven. Maar door een kleine wijziging in software aan te brengen kun je duizenden mensen helpen. En dat is zo fantastisch.”

Wat maakt jullie samenwerking zo goed?

Bart: “We zijn wel twee heel verschillende types. Dus ik denk dat we elkaar …”

Richard: “Goh, daar heb ik nog niets van gemerkt!”

Bart: “… juist heel goed aanvullen.”

Richard: “Zeker. Bart is de enthousiasteling, de positivo. Ik ben misschien meer het nuchtere ‘doe maar gewoon’ type. Ik denk dat je allebei nodig hebt in een bedrijf.”

Bart: “Richard is echt van de techniek. In het begin kon ik dat nog een beetje bijhouden, maar dat kan ik echt niet meer volgen. Ik heb een passie voor automatiseren maar ook voor het vertellen van het verhaal van Medimo, omdat ik zelf ook echt fan ben van het product. Zo’n boodschapper is gewoon nodig.”

Richard: “Het is wat dat betreft ook heel organisch gegaan hè.”

Bart: “Kijk, software heeft niet altijd een toegevoegde waarde. Bij Medimo is dat zeer zeker wél het geval en dat kun je aantoonbaar maken. Onze klanten zeggen zelf: veel minder fouten. Dus ja, dan heb je zo’n mooi verhaal te vertellen.”

Waar staat Medimo over een jaar of vijf?

Bart: “Dat is lastig te zeggen omdat de ontwikkelingen in de markt zo hard gaan. En we zijn volgens mij allebei nu erg happy met wat we nu doen dus dat moeten we gewoon volhouden.”

Richard: “We maken heel graag producten waar onze opdrachtgevers happy van worden en ik hoop dat wij nog steeds heel dicht bij de praktijk en bij de mensen zitten om juist dit soort mooie features te maken. Dus we proberen echt heel veel te investeren in de doorontwikkeling van het product. Ik ben heel enthousiast over de mogelijkheden van AI (Artificial Intelligence, red.), dat is echt baanbrekend. Maar ik ben ook trots op een specifieke feature die we voor de verslavingszorg en de GGZ gemaakt hebben. Daarin is veel tijd gaan zitten, maar belangrijk om ons product completer te maken.”

Bart: “Dat ondernemersbloed heb je nodig om Medimo te blijven verbeteren. Je constant afvragen: wat is de volgende stap, hoe kunnen we onze positie in de markt versterken? Hoe groter we worden, hoe meer impact we kunnen maken. Daarvoor moet de naam Medimo nog bekender worden en voor zichzelf gaan spreken. Als het door iedereen herkend wordt als een kwaliteitscertificaat hebben we de boel echt goed op orde. Dat is waar het naartoe moet.”

Met een heldere missie en hun ruime ervaring in de praktijk, ontwikkelen ze een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) voor zorginstellingen. Ruim voordat het gebruik van een EVS verplicht wordt gesteld voor alle artsen in Nederland. Een EVS waarin het sinds dag één draait om twee elementen: Medisch en Mobiel. Medimo is geboren.

‘Inmiddels is Medimo veel verder’, vertelt Bart. ‘Elke dag bedenken we oplossingen op maat voor onze partners. Begaan, bekwaam en als het moet nog altijd baanbrekend. Elke dag leggen we verbanden en verbinden we mensen en methodes. We ontwikkelen slimme software die artsen, apothekers, zorgverleners en patiënten echt helpt. We werken samen met andere betrokken partijen en stakeholders aan meer veiligheid, efficiency en synergie in de farmacotherapeutische zorg.’

‘Elke dag. Want elke ziekenhuisopname als gevolg van verkeerd medicijngebruik is er één teveel. Dat kan beter en dat moet beter. Daarom zijn we twintig jaar geleden begonnen. En daarom zijn we nog lang niet klaar.’

Abonneer op onze nieuwsbrief

Waar ben je naar op zoek?

Search

Medimo portaal

Medimo Portaal

Medimo Secure

Log hier in bij Medimo voor elektronisch voorschrijven en/of elektronische toedienregistratie

Medimo GGZ

Inloggen voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg

Medimo ABC

Werkzaam op Aruba, Bonaire of Curaçao? Log dan hier in.